OFF-GRID

Şebekeden Bağımsız Sistemler

Şebeke elektriği bulunmayan yapılar için

 

 

OFF GRID Sistem Nedir?

Off Grid sistemler şebekeden bağımsız, depolamalı çalışır. Daha çok yazlık, bağ evleri ve kamplar gibi akülü paneller vasıtasıyla depolanarak kullanıma hazır tutulur. Şebeke hattının bulunmadığı ya da İşlevsel bir elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde en sağlıklı çözüm ihtiyaca göre doğru hesaplanmış bir Off Grid sistem kurulumu yapmaktır. Şebekeden bağımsız çalıştığı için yıl boyunca yeterli güç üreterek güneş ışığı olmadığında bile kurulan tesisin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek pil kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanmalıdır. Özellikle yayla, dağ evleri, çiftlikler, sinyalizasyon sistemleri, uzaktan bilgi sistemleri (otoyol tabelaları), baz istasyonları vb. tarz kurulumlara sıkça rastlanmaktadır.

Şebeke elektriğinin mevcut olmadığı ya da elektriğin sık kesildiği yerlerde uygulanan güneş enerjisi projeleridir. Şebekeden bağımsız sistemler, ada sistemleri, Off Grid sistemler ya da akülü sistemler olarak adlandırılabilir.

Güneş panellerinin ürettiği doğru akım elektrik, şarj kontrol cihazları yardımıyla bataryalarda depolanır. Depolanan enerji kullanım için hazır bekler. Güneşin olduğu saatlerde bataryalar dolduktan sonraki enerji doğrudan elektrikli cihazları besler. Elektrikli cihazları kullanabilmek için akülerde depolanan doğru akım enerjinin, şebekede kullanılan alternatif akıma çevrilmesi gerekmektedir. Bu işlem içinde sisteme inverter eklenmelidir.

Şebeke Bağımsız (Off Grid) Güneş Enerjisi Sistemlerinin Avantajları

Yatırımcılarına finansal avantajlar sağlamanın yanı sıra, çevresel etkiyi azaltma ve enerji bağımsızlığı gibi önemli faydalar sunarak sürdürülebilir bir enerji geleceğine katkıda bulunmalarını sağlar.

  • Enerji Faturasında Tasarruf
    Güneş enerjisi sistemi sayesinde ev veya işyerinin elektrik ihtiyacının bir kısmı veya tamamı güneş panelleri aracılığıyla karşılanabilir. Bu durumda, enerji faturalarında önemli tasarruf sağlanabilir.
  • Gelir Elde Etme
    Fazla üretilen elektrik şebekeye satılabilir ve bu şekilde gelir elde edilebilir. Ürettiğiniz fazla enerjiyi şebekeye satarak, elektrik şirketinden ödeme alabilirsiniz. Güneş panellerinin 25 yıl ömür beklentisi olduğundan birkaç yıl içinde maliyetini kâra çevirerek uzun vadeli bir yatırım sağlayacaktır.
  • Esneklik
    İstenilen boyut ve alana göre sistem kurulumu yapılabileceği için esnek bir yapıya sahiptir. Alan yeterli olduğu takdirde sistemin kurulu gücü eklenecek yeni panellerle arttırılabilmektedir.
  • Çevresel Duyarlılık ve Yeşil İmaj
    Güneş enerjisi temiz ve çevre dostu bir enerji kaynağıdır. Bu sistemi kullanarak karbon ayak izinizi azaltabilir ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca, yeşil enerji kullanımıyla çevresel olarak duyarlı bir imaj oluşturabilirsiniz.
  • Enerji Bağımsızlığı ve Güvencesi
    Güneş enerjisi sistemi sayesinde kendi elektrik ihtiyacınızın bir kısmını veya tamamını karşılayabilir ve enerji bağımsızlığına ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda şebekeye bağlı olduğunuz için enerji güvencesi de sağlanmış olur.
  • Artan Gayrimenkul Değeri
    Güneş enerjisi sistemi kurmak, evinizin veya işyerinizin değerini arttıracaktır. Güneş Enerjisi Sistemleri enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik açısından değerli bir yatırım olarak görülmektedir.
  • Hükümet Teşvikleri ve İndirimlerinden Yararlanma
    Güneş enerjisi kullanımını teşvik etmek amacıyla hükümet tarafından dönem dönem değişen teşvikler ve indirimler sunulmaktadır. Bu teşviklerden yararlanarak güneş enerjisi sistemlerini daha uygun maliyetlerle kurabilirsiniz.
  • Sosyal Sorumluluk ve Katkı
    Güneş enerjisi kullanarak fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltır ve çevreye duyarlı bir enerji kullanıcısı olarak sosyal sorumluluğunuzu yerine getirirsiniz.
  • Arttırılabilir Enerji Depoları
    Zaman içerisinde değişen koşullara göre enerji üretim kapasitesi arttırılabilir. Off Grid (depolamalı) güneş enerjisi sistemlerinde batarya seçimi çok önemlidir ve iyi analiz edilmelidir. Doğru akü grubu seçimi yapıldığında, uzun ömürlü bir sistem olacaktır. Bu sistemler için bağlı olunan elektrik dağıtım şirketinden izin alma gerekliliği olmadığından çok kısa sürede devreye alınabilmektedir.

Şebekeden Bağımsız (Off Grid) Güneş Enerjisi Sistem Tasarımının Önemi

İlk adımda sistemin kullanılacağı yerde mevcut olan ekipmanların tasarruflu ürünler ile değiştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede tüketilen enerji miktarı düşecektir.

Ardından günlük tüketiminin ne kadar olduğu ölçülmelidir. Bu ölçümün yapılabilmesi için kurulum yeri içerisinde hangi ev aletlerinin, günde yaklaşık olarak kaç saat çalıştırıldığının listelenmesi gerekir. Bu liste sayesinde evin günlük/haftalık enerji ihtiyacının belirlenerek sistem hesabı gerçekleştirilebilir.

Sistem tasarımı yapılacak yerin yazlık bir ev ya da yıl boyu oturulan bir yer olup olmadığı da sistem tasarımı ve maliyetlere ciddi etkilemektedir. Tüm yıl boyunca kullanılacak bir yer ise panel dizaynı en kötü mevsim koşulları dikkate alınarak yapılır.

Kullanılan yer sezonluk ya da yazlık bir ev ise evin hangi aylar arasında kullanıldığı ilk bilinmesi gerekendir. Yapılan boyutlandırmada yaz aylarındaki radyasyon değerleri baz alınarak sistem hesaplamaları yapılır. Kullanılacak cihazlara göre anlık çekilen enerji miktarına uygun gerilim ve güçte inverter hesaplanmalıdır. Seçilecek inverterda en önemli husus kullanılan cihazların (buzdolabı gibi motorlu aletlerin) demaraj akımını kaldıracak güçte olup olmadığıdır. İnverter beslemesi cihazın özelliklerine göre bu akımı kaldırabilecek güçte olmalıdır.

Sistemin kurulacağı alan çatı olacaksa çatı yönü ve eğimi detaylı olarak hesaplanmalıdır. Kurulacak olan ekipmanın çatı izolasyonuna zarar vermeyecek şekilde monte edilmelidir.

Eğer sistem bahçeye kurulacaksa, sabit ayaklarla montajı yapılabileceği gibi güneşi takip eden sistemler kurularak da montaj yapılabilir. Trackerin tek ya da çift yönlü olmasına bağlı olarak üretilen enerji miktarı %15-%35 arasında artırılabilir.

Enerjinin DC olarak taşınması esnasında, mesafe arttıkça kaybedilen enerji miktarı oldukça önemli miktarlara ulaşabilmektedir. Bu nedenle kullanılacak cihazların (güneş paneli-akü-inverter) aralarındaki mesafe minimum seviyede tutulmalıdır.

Şebekeden Bağımsız (Off Grid) Güneş Enerjisi Sistemlerinin Kullanım Alanları

Bugün dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarından en çok artışı gösteren güneş enerjisidir. Düşük maliyeti, kolay uygulanabilir olması ve yatırılan paranın kısa sürede kazanç olarak geri gelmesi güneş enerjisini tercih sebebi yapmaktadır.

  • Hobi bahçeleri
  • Yayla evleri
  • Tekne
  • Karavan
  • Baz istasyonları
  • Güvenlik kamera sistemleri
  • Piknik ve kamp alanları
  • Bireysel konutlar
  • Tarımsal sulama sistemleri

Teklif Al